Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi az a kondenzvíz és hogyan kapcsolódik a klímákhoz?

Mi az a kondenzvíz és hogyan kapcsolódik a klímákhoz?

Kondenzációnak azt a folyamatot nevezzük, amikor a vízgőz folyékony halmazállapotúvá válik. Amikor a klíma lehűti a levegőt kondenzvíz keletkezik, mely a rendszer lefolyóedényében gyűlik össze. 

Mi okozhatja a túl sok kondenzvizet?

Ha nem megfelelően vezetjük el a kondenzvizet, vagy nem megfelelő a beszerelés, illetve a karbantartás, akkor túl nagy mennyiségű kondenzvíz gyűlik össze. Ebben az esetben az alábbi hibákra érdemes gyanakodni:

Baktériumok – A légkondicionálóban található természetes baktériumok eltömődést okozhatnak, a lefolyóedény túltöltését és vízszivárgást okozhatnak.

Sérült kondenztálca – A rozsdás vagy sérült kondenztálca szintén vízszivárgást okozhat.

Piszkos légszűrő – Rendszeres karbantartás nélkül a klímaberendezés szennyezett szűrői elzárhatják a levegő áramlását az elpárologtatón, ami megfagyhat. Amikor a kondenzvíz megolvad, víz szivárog belőle.

Ne kezdje el egyedült megszerelni a klímát! Ha hibásan próbálja meg visszailleszteni az egység darabjait, az nagyobb problémákat okozhat. Hívja inkább szerelőinket, akik szakszerűen megoldják a problémát!

A kondenzvíz elvezetése

Egy meleg, párás napon a kültéri egységből akár 2 gallon víz is lecsepeghet. Egy megfelelően beszerelt és jól működő klímaberendezés esetében ez a kondenzvíz egy lefolyóedényben gyűlik össze, ami aztán egy elvezető csövön keresztül távozik a rendszerből. Jelenleg tilos a kondenzvizet az utcára vagy egyéb közterületre vezetni, ám gyakran láthatunk olyan eseteket, amikor mégis ez történik, mivel sokan nem szánnak figyelmet a szabályozások betartására. Ha nem használjuk fel a kondenzvizet, akkor érdemes azt szennyvízcsatornába elvezetni.

A kondenzvíz felhasználása

Mivel olykor nagy mennyiségű kondenzvíz tud összegyűlni, környezetvédelmi és spórolási okokból érdemes megfontolnunk annak újrahasznosítását. Először is tudni kell, hogy a kondenzvíz viszonylag tisztának mondható, így számos területen fel tudjuk használni. Sajnos emberi fogyasztásra alkalmatlan, tekintve, hogy számos baktérium és egyéb, az egészségre ártalmas szennyeződés is található benne. Íme 5 dolog, amire viszont tökéletesen alkalmas, így jót téve a környezetünknek és a pénztárcánknak:

1.      Ablak és járólap mosása: A kondenzvíz kiváló megoldás kültéri tisztításra, így az ablakok, kerti járólapok, kertibútorok tisztítására vagy akár autómásra is.

2.      WC öblítés

3.      Ruhák mosása, különösen a kézzel mosható ruhák esetében

4.      Gőzölős vasalás: Ne vásároljon desztillált vizet a gőzöléshez, hiszen ingyen hozzájuthat a kondenzvíz által

5.      Öntözés: Mindegy, hogy pár cserepes növényről vagy egy egész veteményeskertről van szó, a növények imádják a kondenzvizet, így az tökéletesen alkalmas öntözésre.